METAFYSIKOS
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

METAFYSIKOS

KALWS HRTHATE
 
ΦόρουμLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση

 

 ΕΡΕΥΝΑ - Ο Δαρβίνος μεταξύ θρησκείας και επιστήμης

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
KOMMARAS
Admin
KOMMARAS


Αριθμός μηνυμάτων : 70
Ημερομηνία εγγραφής : 22/08/2008
Ηλικία : 40

ΕΡΕΥΝΑ - Ο Δαρβίνος μεταξύ θρησκείας και επιστήμης Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΕΡΕΥΝΑ - Ο Δαρβίνος μεταξύ θρησκείας και επιστήμης   ΕΡΕΥΝΑ - Ο Δαρβίνος μεταξύ θρησκείας και επιστήμης Icon_minitimeΣαβ Αυγ 23 2008, 01:18

Το δόγμα του Δημιουργού των ειδών, της θεωρίας ότι ο Θεός δημιούργησε τη ζωή, αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων στη Γαλλία μεταξύ επιστημόνων και ακαδημαϊκών που διαπιστώνουν ολοένα αυξημένες επιθέσεις της θρησκείας στην επιστήμη

Η ΚΡΙΤΙΚΗ της θεωρίας της εξέλιξης, μέχρι πρότινος περιορισμένη μεταξύ ακραίων προτεσταντών στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξελίσσεται σε μείζον θέμα στη Γαλλία, μετά την κριτική του Πάπα Βενέδικτου και επιφανών καθολικών θεολόγων στην νέο-Δαρβινική άποψη για τη δημιουργία και εξέλιξη των ειδών.

Σύμφωνα με τη Βίβλο και το Κοράνι, ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο και όλα όσα περιέχονται σε αυτόν. Στον Xριστιανισμό, οι ακραίοι πιστοί μεταφράζουν αυτά τα λόγια κατά λέξη, ωστόσο οι καθολικοί, που αποτελούν και την πλειοψηφία των χριστιανών σε παγκόσμια κλίμακα χρησιμοποιούν πιο συμβολικούς τρόπους μετάφρασης των κειμένων αυτών.

Αυτός ο τρόπος ερμηνείας της Βίβλου από την πλευρά των συντηρητικών χριστιανών έχει οδηγήσει στην απόρριψη της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών όπως διατυπώθηκε από τον Δαρβίνο και που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης βιολογίας. Ακόμη και μουσουλμάνοι λόγιοι δε συμφωνούν με τη θεωρία αυτή, ωστόσο δεν το έχουν αναγάγει σε κύριο θέμα μέχρι σήμερα.

«Παρατηρείται ένας αυξανόμενος σκεπτικισμός των νέων απέναντι στην επιστήμη και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό» παρατηρεί ο Φιλίπ Ντετέρ, ερευνητής βιολόγος και καθολικός ιερέας ο οποίος οργάνωσε μία ανοιχτή συνομιλία σχετικά με το δόγμα του Δημιουργού των ειδών τον περασμένο μήνα. «Είναι πολλά τα θέματα που ξεπερνούν την αυστηρά επιστημονική ή την αυστηρά θεολογική προσέγγιση», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ντετέρ, ο οποίος έχει αναπτύξει ένα δίκτυο ενημέρωσης με στόχο την προώθηση της κατανόησης μεταξύ θρησκείας και επιστήμης.

Με την απαγόρευση που ισχύει στο θέμα της διδασκαλίας του δόγματος του Δημιουργού στις ΗΠΑ, πολλοί συντηρητικοί χριστιανοί τώρα υποστηρίζουν το επιχείρημα του «ευφυούς σχεδιασμού» που διατείνεται ότι μερικές μορφές ζωής είναι υπερβολικά περιπλοκές για να έχουν απλά «εξελιχθεί». Οι επιστήμονες απορρίπτουν αυτό το επιχείρημα θεωρώντας ότι αποτελεί στην ουσία μία παραλλαγή του δόγματος του Δημιουργού.

Οι ανησυχίες των Αμερικανών επιβεβαιώθηκαν στην Ευρώπη όταν ο καρδινάλιος της Βιέννης, Κριστόφ Σένμπορν, έμπιστος του Πάπα Βενέδικτου, επιτέθηκε ανοιχτά στις νέο-Δαρβινικές θεωρίες το 2005, σε μία κίνηση που ερμηνεύτηκε ως ασπασμός της θεωρίας του «ευφυούς σχεδιασμού» από την καθολική εκκλησία.

Οι θεωρητικές συζητήσεις σχετικά με το θέμα εξελίχθηκαν σε πιεστικό ζήτημα στη Γαλλία τον περασμένο μήνα όταν πολλά σχολεία παρέλαβαν αντίγραφα του «¶τλα της Δημιουργίας» από τον Ισλαμιστή Χαρούν Γιαχία που κατηγορεί τον Δαρβινισμό για τα πάντα, από την τρομοκρατία μέχρι τον ναζισμό. Το βιβλίο και η αναταραχή που προκάλεσε στους εκπαιδευτικούς κύκλους, οδήγησε πολλούς ακαδημαϊκούς να δηλώσουν ότι οι καθηγητές των σχολείων χρειάζονται περαιτέρω εκπαίδευση για να απαντήσουν στα αυξημένα ερωτήματα που προκαλεί η θεωρία του Δαρβίνου στους μαθητές. Επιπλέον, σύμφωνα με τον παλαιοντολόγο καθηγητής Μαρκ Γκοντινό, οι επικριτές της θεωρίας του Δαρβίνου καταλήγουν σε συμπεράσματα για μια θεωρία που εξηγεί τον τρόπο που η ζωή εξελίχθηκε, όχι το πώς δημιουργήθηκε. «Η προέλευση της ζωής δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να απαντήσει η επιστήμη», αναφέρει ο καθηγητής.

Οι υποστηρικτές της θεωρίας του Δημιουργού των ειδών απορρίπτουν την θεωρία της εξέλιξης επειδή ο τυχαίος παράγοντας εξέλιξης στην οποία στηρίζεται σημαίνει ότι η ζωή δεν έχει τελικό σκοπό. Ωστόσο, «ο τελικός σκοπός και το νόημα είναι ένα θέμα που απασχολεί τους θεολόγους και τους φιλόσοφους, όχι τους επιστήμονες», καταλήγει ο κ. Γκοντινό.

Τη μέση οδό φαίνεται να συμμερίζεται και ο Ζακ Αρνό, καθολικός ιερέας που εργάζεται για το γαλλικό Κέντρο Διαστημικών Ερευνών. «Όλοι μας πιστεύουμε σε κάτι, υπάρχουν χριστιανικές, μουσουλμανικές και άλλων ειδών θρησκευτικές προσεγγίσεις που θα πρέπει να σεβαστούμε». Ο Αρνό είπε ότι το ερώτημα του σκοπού της ζωής προέκυψε και στη βιολογία, αλλά είναι κάτι που η επιστήμη δεν μπορεί να απαντήσει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι θεολόγοι θα πρέπει να αναπτύξουν οπτικές που να σέβονται την επιστήμη και πρότεινε την επανεξέταση των διδαγμάτων του Θωμά Ακινάτη, ο οποίος πάντρεψε την φιλοσοφία με την επιστήμη με έναν τρόπο που κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή σκέψη πριν την άφιξη του διαφωτισμού στην Ευρώπη το 18ο αιώνα, ο οποίος χώρισε τα δύο αυτά πεδία.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://metafysikos.forumgreek.com
 
ΕΡΕΥΝΑ - Ο Δαρβίνος μεταξύ θρησκείας και επιστήμης
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
METAFYSIKOS :: Basket :: ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-
Μετάβαση σε: